A fasírt egy igazi klasszikus étel, amely számtalan háztartásban rendszeresen szerepel az étrendben. Nem csak finom és laktató, de könnyen elkészíthető is, így ideális választás lehet a hétköznapi ebédek vagy vacsorák során. Azonban sokan azért aggódnak, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy adag fasírt, és vajon belefér-e az egészséges étrendbe.
Először is fontos megemlíteni, hogy a fasírt kalóriaértéke nagymértékben függ attól, hogy milyen hozzávalókból készítjük el. Általában a fasírt alapja a darált hús (leggyakrabban sertés- vagy marhahús), valamint tojás, zsemlemorzsa és fűszerek. A legtöbben olajban sütik ki a fasírtot, ami további kalóriákat jelenthet. Egy átlagos adag (kb. 100g) hagyományos fasírt elkészítése során átlagosan 250-300 kalóriát tartalmaz. Ez természetesen változhat attól függően, hogy milyen húsból készítjük el (pl. sovány pulykahús vagy csirkemell is használható), valamint mennyi olajat használunk a sütéshez.
Ha öntöttvas serpenyőben készítjük el kevés zsiradék hozzáadásával, akkor csökkenthetjük a kalóriatartalmát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fasírt magas fehérje- és zsírtartalommal rendelkezik, ami segíthet teltségérzetet biztosítani és segíthet az izomzat felépítésében is.
Azonban ha valaki diétázik vagy figyel az egészségére, érdemes odafigyelni a fogyasztott mennyiségre és kerülni a túlzott olajban sült változatokat. Ha valaki szeretné csökkenteni a fasírt kalóriatartalmát, akkor érdemes lehet alternatív hozzávalókat használni. Például helyettesítheti a zsemlemorzsát zabpehellyel vagy mandulaliszttel, ami kevesebb szénhidrátot és több rostot tartalmaz. Illetve kipróbálhatja a sütés nélküli módszereket is, mint például a gőzölést vagy grillezést.
Összességében tehát elmondható, hogy a fasírt egy tápláló és finom étel lehet egy egészséges étrendben is, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk és figyelünk az elkészítés módjára.