A hummusz egy közkedvelt közel-keleti
étel, amelyet általában főként csemege feldolgozással készítenek. Azonban
sokan aggódnak a hummusz kalóriatartalma miatt, és azt gondolják, hogy nem
fogyaszthatják, ha diétán vannak. Az igazság azonban az, hogy a hummusz
nagyon tápláló és egészséges étel lehet, ha mérsékelten fogyasztjuk. Először
is, nézzük meg a hummusz kalóriatartalmát. Egy átlagos adag hummusz (kb. 2
evőkanál) nagyjából 70-100 kalóriát tartalmaz, attól függően, hogy mennyi
olajat és magvakat tartalmaz. Tehát ha egy diétán vagyunk és figyelni kell a
kalóriabevitelre, akkor érdemes mérsékelten fogyasztani a hummuszt. Azonban
nem csak a kalóriatartalom fontos, hanem az is, hogy milyen típusú zsírokat
tartalmaz a hummusz. A legtöbb receptben olívaolajat használnak a hummuszhoz,
amely egészséges telítetlen zsírokat tartalmaz. Ezek az egészséges zsírok
segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát és segíthetnek megtartani
az ideális testsúlyt. Emellett a hummusz gazdag fehérjében és rostban is. A
fehérje fontos építőköve az izmoknak és segít fenntartani a teltségérzetet
hosszabb ideig. A rost pedig jótékony hatással van az emésztésre és segít
megelőzni a székrekedést. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a hummusz
egészséges étel lehet, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Mint bármely
más ételt, mértékkel kell fogyasztani ahhoz, hogy támogassuk az egészséges
életmódot és megtartsuk a kívánt testsúlyt. Ha szeretnénk csökkenteni a
hummusz kalóriatartalmát, akkor érdemes figyelnünk arra, hogy milyen
mennyiségű olajat és magvakat használunk hozzá. Lehetőségünk van továbbá
zöldségekkel is fogyasztani, mint például sárgarépa vagy paprika szeletekkel.
Végül fontos megemlíteni azt is, hogy sok boltban kapható hummusz sokkal
magasabb kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, mint amit otthon készítünk.
Ezért érdemes figyelnünk az összetevőkre és az adagolásra annak érdekében,
hogy ne kapjunk több kalóriát és zsírt egy adag hummus
