A zöldborsó az egyik legkedveltebb
zöldség az emberek körében, ízletes és tápláló. Sokan szeretik frissen
fogyasztani, de egyre népszerűbbé válik a konzervált változat is, amely
könnyen és gyorsan elkészíthető ételekhez ad hozzá plusz ízt és rostot.
Azonban sokan aggódnak a konzerv zöldborsó kalória tartalma miatt, és ezért
érdemes alaposabban megvizsgálni ezt a témát. Az átlagos 100 gramm konzerv
zöldborsó kb. 70-80 kalóriát tartalmaz, ami rendkívül alacsony energiaérték.
Ezért bátran fogyasztható akár diétában is, mivel alacsony a zsír- és
cukortartalma is. Emellett tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, például
C-vitaminnal, K-vitaminnal, vasral és rosttal is gazdagítja az étrendünket.
Fontos azonban figyelembe venni, hogy a konzerv formájában tárolt zöldségek
esetében gyakran hozzáadott sót tartalmaznak a tartósítás érdekében. Ezért
célszerű olyan márkákat választani, amelyek kevesebb sóval vagy sómentesen
készülnek. A túlzott sóbevitel ugyanis hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és
más egészségügyi problémákhoz is. Amennyiben fontos számunkra az egészséges
táplálkozás és a kalóriabevitel figyelemmel kísérése, érdemes odafigyelni
arra is, hogyan készítjük el a zöldborsót. Például zsíros húsokkal vagy tejföllel
kombinálva jelentősen megnőhet az étel kalóriaértéke. Érdemes inkább párolni
vagy főzni egészséges olaj használatával, és könnyű fűszerekkel ízesíteni.
Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a kalória csak egy mutatója az
étkezésünknek, nem szabad kizárólag erre koncentrálnunk. Fontos az egészséges
tápanyagok bevitelét is figyelembe venni, és változatosan étkezni minden nap.
A konzerv zöldborsó remek lehetőség arra, hogy gyorsan és egyszerűen
beiktassunk egy adag zöldséget az étrendünkbe. Az összegző gondolatként
elmondhatjuk tehát, hogy a konzerv zöldborsó ideális választás lehet azok
számára, akik szeretnék megtartani az egészséges étkezés szokásait akkor is,
ha nincs idejük friss zöldséget vásárolni vagy elkészíteni. Alacsony kalóriat
