Ha van egy olyan étel, amit a magyar
konyha igazán büszkén tudhat magáénak, az a lecsó. Ez az egyszerű, ám annál
ízletesebb fogás nemcsak a nyári hónapok kedvence, de egész évben tökéletes
választás lehet egy gyors és egészséges ebéd vagy vacsora elkészítésére.
Azonban sokan gondolják úgy, hogy a lecsó csak egy kalóriadús fogás, ami
inkább hizlal, mintsem segít az egészséges életmód fenntartásában. De vajon
tényleg ennyire rossz szemmel kellene néznünk erre a klasszikus magyar
ételre? Először is fontos tisztázni, hogy a lecsó valójában nagyon is
egészséges alapanyagokból készül. A paprika, paradicsom és hagyma gazdag
vitaminokban és ásványi anyagokban, így ezeknek az összetevőknek köszönhetően
a lecsó valóságos vitaminbomba lehet szervezetünk számára. Ezen kívül a
zöldségek rosttartalma is segít abban, hogy teltségérzetet keltsenek, így
csökkentve az éhségérzetet és ezzel együtt az egész napi kalória bevitelt.
Ami viszont igazán fontos szempont lehet a lecsó kalória tartalmát illetően,
az az olaj mennyisége, amelyet a recept szerint hozzáadunk. Sokan hajlamosak
túlzásba esni ezzel az összetevővel, pedig igazából nincs szükség nagy
mennyiségű olajra ahhoz, hogy egy finom lecsót készítsünk. Elegendő egy kevés
olívaolaj vagy kókuszzsír ahhoz, hogy a zöldségek megpiruljanak és ízletesek
legyenek. Ha viszont arra törekszünk, hogy kalóriát takarítsunk meg a lecsó
elkészítése során, akkor érdemes figyelnünk arra is, hogy milyen húst vagy
egyéb fehérjeforrást adunk hozzá. A legtöbben hajlamosak vagyunk kolbászt
vagy szalonnát tenni a lecsóba, ami valóban növelheti annak kalória
tartalmát. Ha viszont inkább választunk csirkemellet vagy más sovány
fehérjeforrást, akkor már sokkal könnyebb lesz kontrollálni az étel
energiatartalmát. Fontos még megemlíteni azt is, hogy ha diétázunk vagy
figyelünk az étrendünkre, akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a lecsóról.
Az alacsonyabb kalóriatartalmú változatok is lehetnek nagyon ízletesek és
laktatóak. Például ha kevesebb olajat használunk a receptben vagy ha ink