Az édesburgonya püré egy finom és
tápláló étel, amely gyakran kerül az asztalainkra, főleg az őszi és téli
hónapokban. Azt mondják, hogy egészségesebb alternatíva a hagyományos
burgonyapüréhez képest, de vajon tényleg így van? Először is, nézzük meg a
kalóriatartalmát. Az édesburgonya püré általában kevesebb kalóriát tartalmaz,
mint a hagyományos burgonyapüré, mivel alacsonyabb a keményítőtartalma. Egy
csésze édesburgonya püré kb. 249 kalóriát tartalmaz, míg ugyanannyi
hagyományos burgonyapüré körülbelül 237 kalóriát. Az édesburgonya püré
további előnye, hogy gazdag tápanyagokban. Tele van rosttal, C-vitaminnal és
béta-karotinnal is, ami elősegíti az egészséges bőrt és látást. Emellett
alacsonyabb a glikémiás indexe, így kisebb az esélye annak, hogy hirtelen
megemelje a vércukorszintet. Fontos azonban megjegyezni, hogy az édesburgonya
püréba sokszor kerülnek cukrok vagy zsírok a jobb íz és állag eléréséért.
Ezek növelik a kalória- és zsírtartalmát is. Érdemes tehát odafigyelni arra,
hogy milyen összetevőket használnak hozzá. Ha szeretnénk csökkenteni a
kalóriatartalmát az édesburgonya pürénék, akkor válasszuk a sütés vagy főzés
helyett a párolást. Így kevesebb olaj szükséges a elkészítéshez. Kerüljük az
extra cukrokat és zsírokat is. A legjobb módszer azonban mindig az egészséges
táplálkozás és az egyensúly megtalálása. Az édesburgonya püré remek
alternatíva lehet a hagyományos burgonyapüré helyett, de csak mértékkel
fogyasztva. Továbbra is fontos figyelnünk a többi étkezésünkre is és
kiegészíteni az étrendünket más tápanyagokkal is. Végül pedig ne feledjük:
minden ételben ott rejlik valami jótékony hatás vagy egészségügyi előny. Az
édesburgonya püré sem kivétel ebből. Olykor egy kis változatosság jót tehet
az étrendünknek és ízlésünknek is!Így tehát ha kedveled az édesburgonya pürét
ne száműzd le róla az étrendedből!