Sokan nem gondolnák, hogy egy egyszerű
főtt burgonya mennyi kalóriát tartalmazhat. Pedig a burgonya valóban
meglepően magas energiatartalommal bír, és ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a
tényt, könnyen hízásnak indulhatunk. De miért is annyira magas kalóriaértékű
ez a zöldség, és milyen hatással van ez az egészségünkre? Kezdjük az
alapoknál: egy átlagos méretű főtt burgonya körülbelül 110-120 kalóriát
tartalmaz. Ez az érték természetesen változhat attól függően, hogy milyen
módon készítjük el a burgonyát (pl. vajjal, olajjal, vagy egyéb zsiradékkal),
valamint attól is, hogy mekkora a burgonya mérete. Egy nagyobb burgonya akár
több mint 200 kalóriát is tartalmazhat. A magas kalóriaérték oka részben
abban rejlik, hogy a burgonya viszonylag magas szénhidráttartalommal
rendelkezik. A szénhidrátok gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ami rövid
távon energiát ad ugyan, de hosszú távon könnyen okozhatja a vércukorszint
ingadozásait és az elhízást. Emellett fontos megemlíteni, hogy bár a burgonya
gazdag tápanyagforrás lehet (pl. C-vitamin, B6-vitamin, kálium), sok esetben
elveszíti ezeket az értékes anyagokat a hámozás vagy hosszas főzés során.
Ezért érdemes odafigyelni arra, hogyan készítjük el a burgonyát: inkább pároljuk
vagy süssük kevés zsiradék hozzáadásával, és ne hámozzuk meg teljesen.
Azonban ne essünk abba a hibába, hogy teljesen kiiktatjuk az étrendünkből a
burgonyát csak azért, mert magasabb kalóriatartalommal bír. Ha mértékletesen
fogyasztjuk és figyelünk arra, hogy egészséges módon készítsük el (pl.
párolva vagy grillezve), akkor a burgonya továbbra is jó választás lehet az
étrendünkben. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindig figyeljünk oda az
adagokra és ne együnk túl sokat belőle. A legjobb megoldás pedig az lenne, ha
változatosan táplálkoznánk és kerülnénk azt az egysíkú étrendet, amelyben
túlságosan domináns szerepet kapna a burgonya vagy bármely más egyetlen
élelmiszer. Összegezve tehát: bár a főtt burgonya magas kalóriaértékkel bír
és könnyen okozhat