A kalória fogalma és jelentősége sokak
számára ismerős lehet, hiszen nap mint nap találkozunk vele étkezési
szokásaink során. De vajon mennyire vagyunk tisztában a kalória fogalmával és
szerepével az egészségünk szempontjából? A kalória egy olyan energiaegység,
amely az ételekben található tápanyagokból származik, és a testünk
energiaszükségletét fedezi. A kalóriabevitel és -felhasználás egyensúlyban
kell lennie ahhoz, hogy megfelelő testsúlyt tartsunk és egészségesek
maradjunk. A kalória rövidítése kcal vagy kJ (kilokalória vagy kilojoule)
lehet, attól függően, hogy melyik ország szokásait követjük. Magyarországon
általában a kcal-t használjuk. Fontos megérteni, hogy a kalóriák nem
egyenlőek: nem mindegy, hogy honnan származnak a bevitt kalóriák. Az ételek
összetételétől függően ugyanakkora kalóriatartalommal rendelkező ételek több
vagy kevesebb energiát adnak a szervezetünknek. Például az egészségtelen
ételek, mint a cukros üdítőitalok vagy a gyorséttermi ételek magas
kalóriatartalommal rendelkeznek, de kevés tápanyagot nyújtanak a
szervezetnek. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy milyen forrásból fedezzük
energiaszükségletünket. A kalóriaszükséglet egyéntől függően változik: attól
függően, hogy mennyire aktív az illető, mekkora a testsúlya és magassága.
Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos felnőtt nőnek napi 2000-2200
kcal, míg egy férfinek napi 2500-2800 kcal energiát kellene elfogyasztania
ahhoz, hogy megtartsa testsúlyát. Azonban ha valaki fogyni vagy hízni
szeretne, ezen értékek módosításra kerülhetnek. Ha több kalóriát viszünk be,
mint amennyit elégetünk mozgás által, akkor súlyt fogunk hízni. Ellenkező
esetben pedig súlyt fogunk veszíteni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az
egészséges testsúly elérése és megtartása nem csak a kalóriabeviteltõl függ.
Fontos figyelembe venni a táplálkozás minőségét is: olyan ételeket
válasszunk, amelyek sok tápanyagot tartalmaznak (vitaminokat, ásványi
anyagokat), és csökkentsük az egészségtelen éle