A kukorica egy olyan növény, amely már
évszázadok óta az emberiség egyik alapvető élelmiszere. A világ számos részén
termesztik, és számos formában jelenik meg az étrendünkben. Leggyakrabban
főtt vagy sült formában találkozhatunk vele, de sok más étel összetevőjeként
is szerepelhet. Az emberek gyakran felteszik a kérdést, hogy mennyi kalóriát
tartalmaz a kukorica. Nos, a válasz nagyban függ attól, hogy milyen formában
fogyasztjuk. Egy átlagos csésze főtt kukorica például körülbelül 130 kalóriát
tartalmaz. Ez nem túl magas kalóriatartalom, különösen ha figyelembe vesszük
a tápértékét. A kukorica gazdag rostokban és vitaminokban, mint például a
B-vitaminok és a C-vitamin. Azonban fontos megjegyezni, hogy ha hozzáadunk
vajat vagy sót a kukoricához, akkor ezek tovább növelhetik a
kalóriatartalmát. Például egy evőkanál vaj hozzáadása körülbelül 100 kalóriát
tesz hozzá az ételhez. Tehát ha fogyni szeretnénk vagy figyelni kell a
kalóriabevitelre, érdemes odafigyelni arra, hogy mivel párosítjuk a
kukoricát. Ha valaki diétázik vagy csak egészségesen szeretne étkezni, akkor
fontos tudnia, hogy a kukorica magas glikémiás indexű élelmiszer. Ez azt
jelenti, hogy gyorsan emeli meg a vércukorszintet, ami átmeneti energialökést
eredményezhet, majd hirtelen leesést okozhat. Ezért fontos kombinálni más
tápláló ételekkel a kukoricát annak érdekében, hogy lassabban emelkedjen meg
a vércukorszintünk. A főtt kukorica mellett elérhető még más formában is,
például konzervként vagy popcornként. A konzervelt kukorica általában
cukrozva van és több kalóriát tartalmazhat, mint a friss változat. A popcorn
viszont egy könnyű és alacsony kalóriatartalmú snack lehet, ha nem tömjük meg
vajjal és cukorral. Összességében elmondhatjuk, hogy a kukorica egészséges és
tápláló élelmiszer lehet az étrendünkben, amennyiben mértékkel fogyasztjuk.
Fontos figyelembe venni a hozzáadott összetevőket és az elkészítési módokat
annak érdekében, hogy ne legyen túl magas a kalória- vagy zsírtartalma. Ahogy
minden más étellel kapcsolatban is igaz: