A mandula egy remek táplálék, amely
számos egészségügyi előnnyel jár. Egyesek azonban aggódnak a mandulák magas
kalóriatartalma miatt, és ezért kerülik a fogyasztásukat. Azonban fontos
megérteni, hogy a mandula gazdag tápanyagforrás, amely sokkal többet kínál,
mint csak kalóriákat. Először is, nézzük meg a mandula kalória- és
tápanyagösszetételét. Egy uncia (kb. 28 gramm) mandula körülbelül 160
kalóriát tartalmaz, amely főként zsírból származik. A mandulák kiváló
forrásai az egészséges zsíroknak, rostoknak, fehérjéknek, vitaminoknak és
ásványi anyagoknak. Például egy uncia mandulában található kb. 6 gramm
fehérje és 3,5 gramm rost. Az egészséges zsírok, amelyek a mandulákban
találhatók, segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát, valamint
támogathatják az agyi funkciókat és a bőr egészségét is. A rostok segíthetnek
az emésztőrendszer megfelelő működésében és csökkenthetik az éhség érzetét
is. Emellett a mandulák magas E-vitamin tartalma hozzájárulhat az
immunrendszer erősítéséhez és a sejtek védelméhez. Fontos megemlíteni, hogy
bár a mandulák magas kalóriatartalommal rendelkeznek, kutatások kimutatták,
hogy ha mértékkel fogyasztjuk őket, akkor segíthetnek a súlykontrollban is. A
mandulák lassan emészthetők, így hosszú ideig teltségérzetet biztosítanak.
Emellett azt is tapasztalhatjuk, hogy ha beiktatjuk étrendünkbe a megfelelő
mennyiségű mandulát, akkor csökkenthetjük más egészségtelen snackek
fogyasztását is. Érdemes azonban figyelni arra is, hogy milyen formában
fogyasztjuk a mandulát. Például az olajban sült vagy cukorral bevont mandulák
magasabb kalóriatartalmúak lehetnek és kevésbé egészségesek. Ehelyett érdemes
választani a nyersen vagy pácolva/sütve fogyasztott változatot. Az átlagember
számára tehát fontos tudni, hogy bár a mandula magas kalóriatartalommal
rendelkezik, mégis nagyon tápláló és egészséges csemegéről van szó. Ha
mértékletesen fogyasztjuk és figyelünk az adagolásra is, akkor való