Vadas Mártás Kalória

Imperial
Metric
Basic Information
years
kg
cm
Activity Level
Your results:
Target calorie intake per day:
0

  A vadas mártás egy klasszikus, ízletes
és gazdag ízvilágú szósz, melyet általában vadhúsokhoz, például őz-, szarvas-
vagy vaddisznóhúshoz szoktak tálalni. A mártás alapját általában vadhús
alaplé vagy vadhús párolása során keletkező szaft képezi, melyet apróra
vágott zöldségekkel, fűszerekkel és gyümölcsökkel turbóznak fel. Az eredmény
egy gazdag és intenzív ízű szósz, mely tökéletes kiegészítése lehet a
vadhúsoknak. Azonban sokan aggódnak a vadas mártás kalória tartalma miatt,
hiszen a gazdag ízek gyakran magas zsír- és kalóriatartalommal járnak együtt.
Valójában egy tál vadas mártás átlagos kalóriatartalma körülbelül 200-300
kcal lehet, attól függően, hogy milyen összetevőkből készült és milyen
mennyiséget fogyasztunk belőle. A vadas mártás főbb összetevői között
megtalálhatjuk a húst (vad vagy marha), a zöldségeket (hagyma, sárgarépa,
zeller), a fűszereket (bor, kakukkfű, babérlevél) és az édesítőt (méz vagy
cukor). Ezek az összetevők mind hozzájárulnak az ízletes és gazdag
karakterhez, azonban sajnos nem mindig a legegészségesebbek. Az egyik
legnagyobb kalóriaforrás a vadas mártásban az olaj vagy a zsír lehet. Sok
receptben nagy mennyiségű olajjal vagy zsírral készítik el ezt a szószt, hogy
gazdagabb és krémesebb legyen az íze. Ez sajnos magasabb kalóriatartalommal
jár együtt. Ha tehát figyelünk az egészségünkre és a testsúlyunkra, érdemes
odafigyelni arra, hogy ne használjunk túl sok zsiradékot a mártás
elkészítésekor. Egy másik fontos tényező a kalória szempontjából az
édesítőszer használata. Sok receptben mézzel vagy cukorral édesítik meg a
vadas mártást, hogy kiemeljék az édeskés jegyeket. Ezek viszont felesleges
kalóriát jelenthetnek anélkül, hogy valódi tápértékkel bírnának. Érdemes
figyelmet fordítani az öntetekre is. Néhány esetben tejfölt vagy tejszínt is
hozzáadnak a vadas mártáshoz annak érdekében, hogy még krémesebb és
selymesebb legyen az állaga. Ezek ugyan gazdagíthatják az ízt és textúrát, de
jel