A brassói kalória egy igazán finom és
laktató étel, amely eredetileg Erdélyből, Brassóból származik. Egy igazi
gasztronómiai különlegesség, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is, és
garantáltan mindenki ínyére lesz. A brassói kalória fő alapanyaga a burgonya,
amelyet kolbásszal, szalonnával és sajttal egészítünk ki. Az elkészítés során
a hozzávalókat rétegesen helyezzük el egy tűzálló tálban, majd a tetejét
sajttal borítjuk be. Miután megsült a sütőben, egy igazán ínycsiklandó ételt
kapunk, amelyet akár hidegen vagy melegen is fogyaszthatunk. A brassói
kalória nemcsak finom, de tápláló étel is. A burgonya jó forrása a
szénhidrátoknak és rostoknak, míg a kolbász és szalonna magas
fehérjetartalommal rendelkezik. A sajt pedig kalciumban gazdag, ami fontos az
egészséges csontozat szempontjából. Így egy ebéd vagy vacsora elfogyasztása
után biztosan jóllakottan fogunk távozni az asztaltól. Azonban fontos
megjegyezni, hogy a brassói kalória nem feltétlenül a legideálisabb választás
lehet azoknak, akik figyelnek az egészséges táplálkozásra és étrendre. Az
étel magas só- és zsírtartalommal rendelkezik, így fogyasztása mértékkel
ajánlott. Ha valaki diétázik vagy figyel az alakjára, érdemes lehet kevesebb
mennyiséget fogyasztani belőle vagy keresni egy egészségesebb alternatívát. A
brassói kalória elkészítése viszonylag egyszerű, így bárki könnyedén
nekiállhat otthon is elkészíteni. A recept rugalmas is lehet, így az
alapanyagokat variálva változatosabbá tehetjük az ételt. Például
hozzáadhatunk zöldségeket is (pl. hagyma, paprika), vagy kipróbálhatjuk más
fűszerezési módszerekkel is. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy
az étel kulturális értéke is meglehetősen nagy. A brassói kalória egy olyan
tradicionális erdélyi étel, amely hozzákapcsolódik a régi idők gasztronómiai
hagyományaihoz. Érdemes tehát nemcsak az íze miatt kipróbálni ezt az ételt,
hanem azért is, hogy betekintést nyerjünk egy másik kultúra gasztronómiájába.
Összességében tehát elmondhatjuk