A körözött kalória fogalma talán nem
ismerős mindenkinek, de valójában egy nagyon fontos tényező lehet az
egészséges táplálkozásban. A körözött kalória az az energia mennyiség, amit a
tested a táplálékból felhasznál, hogy megeméssze azt. Ez tehát a netto
kalória értékét jelenti, azaz azt a mennyiséget, amelyből valóban energiát
tudunk nyerni. Sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni ezt a tényezőt, amikor
az étrendjüket tervezik, pedig érdemes odafigyelni rá, ha szeretnénk
egészségesen élni és esetleg fogyni is. Ha például egy adott ételben sok
körözött kalória van, az azt jelenti, hogy annak az elfogyasztása sok
energiát igényel a szervezetünknek, ugyanakkor ez az energia nem feltétlenül
jár együtt azzal, hogy jól laktunk volna tőle. Az összes kalóriát érdemes
figyelembe venni, de a körözött kalória még fontosabb lehet néhány esetben.
Például akkor, ha diétázunk és fontos számunkra a kalóriabevitel
kontrollálása. Ha olyan ételeket választunk, amelyek kevesebb körözött
kalóriát tartalmaznak, könnyebben tarthatjuk be a napi energiaszükségletünket
anélkül, hogy éheznénk. A körözött kalória fogalma segíthet abban is, hogy
jobban megértsük az étrendünket és hogy milyen hatással van ránk. Vannak
olyan ételek, amelyek sok rostot vagy fehérjét tartalmaznak és ezek
emészthetősége alacsonyabb lehet, így magasabb lehet a körözött kalóriájuk.
Az ilyen ételek lassabban emésztenek meg és hosszabb ideig telítettek
maradhatunk tőlük. Az alapvető elv azonban az marad, hogy ahhoz, hogy
egészségesen táplálkozzunk és esetleg fogyjunk is, fontos figyelni arra
mennyi energiát viszünk be a szervezetünkbe és hogy miből származik ez az
energia. Mivel minden embernek más-más az energiaszükséglete és mások az
igényei is egy-egy étkezés kapcsán, így nincs általános recept arra
vonatkozóan mi a jó vagy rossz étel. Azonban néhány praktikus tanácsot
mindenkinek érdemes figyelembe vennie a körözött kalóriák tekintetében.
Például válasszunk minél több olyan ételt ami magas rost- vagy fehérjetartalommal
rendelkezik és alacsony
