A lencse egy olyan hüvelyes növény,
mely már évezredek óta az emberiség táplálkozásának fontos részét képezi.
Gazdag fehérjében, rostban és számos más tápanyagban, ezért ideális választás
lehet a vegetáriánusoknak és vegánoknak is. Emellett rendkívül egészséges is,
segíthet csökkenteni a szívbetegségek, a cukorbetegség és más krónikus
betegségek kockázatát is. Az egyik legfontosabb kérdés, amit sokan feltesznek
a lencse kapcsán, az annak kalóriatartalma. A lencse kalóriaértéke függ
attól, hogy milyen fajtáról van szó, illetve hogy milyen módon elkészítjük.
Általában azonban elmondható, hogy a lencse alacsony kalóriatartalmú ételnek
számít. Egy csésze főtt lencse átlagosan kb. 230 kalóriát tartalmaz, ami nagyon
kedvező arány az egészséges táplálkozáshoz. Emellett fontos megemlíteni, hogy
bár alacsony a kalóriatartalma, de gazdag fehérjében és rostban, ami hosszú
ideig teltségérzetet biztosít. Ez segíthet abban, hogy kevesebb ételt együnk
és így könnyebben tartsuk meg a súlyunkat vagy akár fogyjunk is. A lencse
többféle módon elkészíthető, például levesekbe, salátákba vagy akár
főételként is fogyaszthatjuk. Az elkészítés módja befolyásolhatja a
kalóriatartalmát is. Például ha olaj nélkül főzzük vagy sütjük meg, akkor még
kevesebb kalóriát tartalmaz majd az étel. Fontos azonban figyelembe venni azt
is, hogy ha például zsíros húsokkal vagy magas kalóriatartalmú szószokkal
párosítjuk a lencsét, akkor az egész étel kalóriatartalma jelentősen
megnőhet. Érdemes tehát odafigyelni arra is, hogy mivel kombináljuk a lencsét
ahhoz, hogy ne csak egészséges legyen az étkezésünk, de még a
kalóriaszámlálás miatt sem kelljen aggódni. Végül fontos megemlíteni azt is,
hogy bár a lencse alapvetően nagyon egészséges és tápláló ételnek számít, de
mint minden más élelmiszernél itt is arra kell figyelnünk, hogy ne essünk
túlzásba. A változatos étrend ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy minden
fontos tápanyaghoz hozzájussunk és optimálisan tartsuk karban egés