Az olívaolaj egy olyan növényi eredetű
zsiradék, melyet az olíva gyümölcséből nyernek. Az olívaolajat évszázadok óta
használják emberek különböző kultúrákban az ételkészítés során, és nem
véletlenül: rendkívül egészséges és tápláló. Az olívaolaj gazdag telítetlen
zsírsavakban és antioxidánsokban, amelyek számos egészségügyi előnnyel
járnak. Az olívaolaj kalória tartalma viszonylag magas, de a szervezet
számára jótékony zsírokat tartalmaz. Egy evőkanál extra szűz olívaolaj
átlagosan 120-130 kalóriát tartalmaz, ami nem elhanyagolható mennyiség.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az olívaolaj fogyasztása mértékletesen
történjen, hogy ne növelje az étrendünkben lévő összkalóriát. Az olívaolaj
felhasználása kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy csökkentsük a telített
zsírok bevitelét, és helyettesítsük azokat az egészségesebb növényi
zsiradékokkal. Ezzel hozzájárulhatunk a szív- és érrendszeri betegségek
kockázatának csökkentéséhez, valamint a testsúly kontrolljához is. Sokan azt
hiszik, hogy az olívaolaj fogyasztása hizlal, pedig valójában ellenkező
hatása is lehet. Az olívaolaj segít a telítettség érzés elérésében, és
támogatja a fogyást is. A kutatások azt mutatják, hogy az olívaolaj
fogyasztása segít fenntartani a normál testsúlyt és csökkenti a túlsúly
kialakulásának esélyét. Fontos azonban figyelembe venni az olívaolaj
megfelelő adagolását is. Bár egészséges zsiradékot tartalmaz, mégis
kalóriával jár a fogyasztása. Éppen ezért fontos mértékkel fogyasztani azt
ahhoz, hogy ne kerüljön túl sok kalória a szervezetünkbe. Az olívaolaj
többféle formában áll rendelkezésre a piacon: extra szűz, szűz és finomított
változatban is kapható. Az egészségügyi előnyök tekintetében legjobb
választás az extra szűz olívaolaj, mivel ebben a legtöbb antioxidáns
található meg. Összességében tehát elmondható, hogy az olívaolaj valóban
egészséges zsiradékforrásnak számít, amelynek rend