A rántott csirke egy olyan klasszikus
étel, ami szinte mindenki kedvence. A ropogós panír és a puha csirkemell
tökéletes kombinációja igazi kényeztetés a szájnak. Azonban sokan aggódnak az
étel magas kalóriatartalma miatt, és úgy érzik, hogy nem fogyaszthatják
rendszeresen. A rántott csirke valóban nem tekinthető egészséges ételnek, de
mértékkel fogyasztva része lehet az egyensúlyos étrendnek. Fontos azonban
tudni, hogy mennyi kalóriát tartalmaz egy adag rántott csirke, és hogyan
lehet csökkenteni annak kalóriatartalmát. Egy átlagos adag rántott csirke
nagyjából 500-600 kalóriát tartalmaz, attól függően, hogy milyen méretű és
vastagságú a hús és mennyi olajban sütik ki. A panír is jelentős
kalóriaforrás lehet, hiszen a liszt, tojás és zsemlemorzsa is hozzájárul az
étel energiatartalmához. Ha szeretnénk csökkenteni a rántott csirke
kalóriatartalmát, néhány egyszerű trükkel ezt könnyedén megtehetjük. Első
lépésként érdemes választani sovány csirkemellet, amely kevesebb zsírt
tartalmaz, és így kevesebb kalóriával is jár. A panírozáshoz pedig
használhatunk teljes kiőrlésű lisztet és zabpelyhet vagy mandulalisztet is
alternatívaként. A sütés során pedig érdemes minimalizálni az olaj
mennyiségét. Helyette használhatunk szóróspray-t vagy egy jó minőségű
olajpermetet, amely kevesebb zsírt tartalmaz. A sütőben való sütés is jó
alternatíva lehet a bő olajban való sült rántott csirke helyett. Fontos
figyelembe venni az adagokat is. Nem csak a panírozásnál kell spórolnunk a
kalóriákkal, hanem az adagolásnál is figyelnünk kell arra, hogy ne együnk túl
sokat egyszerre. Elegendő mennyiségű zöldséggel tálalva pedig még laktatóbbá
tehetjük az ételt anélkül, hogy túl sok plusz kalóriát viszünk be a
szervezetünkbe. Összességében tehát a rántott csirke nem feltétlenül egy
egészségtelen étel, ha mértékkel fogyasztjuk és odafigyelünk az alapanyagokra
és az elkészítési módra. A kalória- és zsírtartalom csökkentése mellett így
élvezhetjük kedvenc ételünket anélkül, hogy aggódnunk kéne az alakunk miatt.
E
