A rántott karfiol egy igazán finom és
könnyen elkészíthető étel, amely sokak kedvence lehet. Ízletes és laktató,
ráadásul egészséges választás is lehet, ha tudjuk, hogyan készítjük el.
Azonban, ha figyelünk az étrendünkre és az egészségünkre, fontos számunkra a
rántott karfiol kalória tartalma is. A karfiol egy nagyon tápláló zöldség,
amely sok vitamin és ásványi anyag található benne. A magas rosttartalmának
köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre, segít megelőzni a
székrekedést és csökkenti a vércukorszintet. Emellett gazdag C-vitaminban,
K-vitaminban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban is. Azonban a rántott
karfiol elkészítése során hozzáadott olaj vagy zsír növelheti annak kalória-
és zsírtartalmát. Egy tipikus rántott karfiol adagonként akár 300-400
kalóriát is tartalmazhat, attól függően, hogy mennyi olajat használunk a
sütéshez. Ha figyelnünk kell a kalória bevitelünkre vagy éppen diétázunk,
fontos odafigyelnünk arra is, hogy hogyan készítjük el az ételt. Ha
szeretnénk csökkenteni a rántott karfiol kalória tartalmát, néhány egyszerű
trükk segíthet. Első lépésként próbáljuk meg csökkenteni az olaj vagy zsír
mennyiségét, amit használunk a sütéshez. Ahelyett, hogy bőségesen olajoznánk
be a tepsit vagy serpenyőt, próbáljuk meg csak egy kevés olajjal vékonyan
bevonni a karfiolt. Ezzel jelentősen csökkenthetjük az étel kalória
tartalmát. Egy másik lehetőség az is lehet, hogy ne panírozzuk be a karfiolt
vagy használjunk alternatív panírt hozzá. Például zabpehellyel vagy
mandulaliszttel is jól lehet panírozni a zöldséget. Ezek az alternatívák
kevesebb kalóriát tartalmaznak, így egészségesebb választás lehetnek. Fontos
figyelembe venni azt is, hogy hogyan fogyasztjuk el a rántott karfiolt. Ha mellé
köretként nagy adag sültkrumplit vagy péksüteményt eszünk, akkor
természetesen növeljük az étel kalória tartalmát. Próbáljuk inkább friss
salátával vagy párolt zöldségekkel tálalni az ételt, így egészségesebb és
könnyebb lesz az összkép. Végül ne feledkezzünk meg arról