Rántotthús Kalória

Egy átlagos rántotthús adag (kb. 100g) akár 300-400 kalóriát is tartalmazhat.

A rántotthús egy olyan klasszikus étel, amely szinte mindenki kedvence. A ropogós panír és a puha hús kombinációja igazi ínyencségnek számít, azonban sokan aggódnak a rántott ételek kalóriatartalma miatt. De vajon valóban annyira kalóriadús ez az étel, mint azt sokan gondolják? Először is fontos megjegyezni, hogy a rántotthús valóban magas kalóriatartalommal rendelkezik.

A panírozás során használt liszt és zsemlemorzsa már önmagában is hozzáad egy jelentős mennyiségű kalóriát az ételhez. Emellett a húst általában olajban sütik ki, ami tovább növeli a kalóriaértéket. Egy átlagos rántotthús adag (kb. 100g) akár 300-400 kalóriát is tartalmazhat, attól függően, hogy milyen típusú húsból készül és hogyan van elkészítve. Tehát ha valaki diétázik vagy figyel a kalóriabevitelre, érdemes odafigyelnie arra, hogy mennyi rántotthúst fogyaszt.

Azonban nem kell teljesen lemondani erről az ínycsiklandozó ételről, ha szeretnénk egészségesen táplálkozni. Vannak olyan trükkök, amelyek segítségével csökkenthetjük a rántotthús kalóriatartalmát. Először is érdemes megfontolni, hogy milyen típusú húsból készítjük el a rántotthúst. Például a csirkemell sokkal alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik, mint a sertéshús vagy a marhahús. Így ha csirkemellből készítünk rántott csirkét, kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe.

Másodszor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy hogyan sütjük ki a rántotthúst. Ahelyett, hogy olajban sütnénk ki, próbáljuk meg inkább sütőben sütni vagy főzőspray-t használni az olaj helyett. Így jelentősen csökkenthetjük az étel kalóriatartalmát. Továbbá fontos odafigyelni arra is, hogy milyen adalékanyagokat használunk a panírozáshoz.

Próbáljunk meg minél egészségesebb alternatívákat választani: teljes kiőrlésű lisztet használni vagy akár zabpehellyel is panírozhatunk. Végül ne feledkezzünk el az adagméretekről sem.