A rizottó egy igazán ízletes és
könnyen elkészíthető olasz étel, melynek alapja a rizs. Azonban sokan
aggódnak az étel kalóriatartalma miatt, hiszen a rizs magas
szénhidráttartalommal rendelkezik. De vajon valóban olyan kalóriadús az, mint
gondolnánk? Először is fontos megértenünk, hogy a kalória bevitelünk
alapvetően attól függ, hogy mennyire tudjuk kiegyensúlyozni az étrendünket. A
rizottó is lehet része egy egészséges étrendnek, ha mértékkel fogyasztjuk, és
figyelünk a hozzávalók minőségére. Egy átlagos adag (kb. 150-200g) rizottóban
általában 300-400 kalória található. Ez nem feltétlenül olyan magas, mint
gondolnánk, de természetesen ez függ az adott recepttől is. Ha például sok
zsiradékot vagy sajtot használunk a rizottó elkészítése során, akkor az
kalóriadúsabb lehet. Így érdemes odafigyelni az összetevőkre és választani az
egészségesebb változatok közül. Ami viszont pozitívum lehet a rizottóban, az
az egészséges tápanyagok tartalma. A rizs tele van rosttal és vitaminokkal,
melyek fontosak az egészséges emésztéshez és immunrendszerhez. Emellett a
rizottó elkészítése során felhasznált zöldségek is hozzájárulnak az étel
tápértékéhez. Ha szeretnénk csökkenteni a rizottó kalóriatartalmát, akkor
érdemes figyelni néhány apróságra. Például válasszunk teljes kiőrlésű rizst a
hagyományos fehér helyett, mivel ez több rostot tartalmaz és lassabban
emészthető. Kerüljük a túlzott zsiradékot és sajtot az elkészítés során, és
inkább használjunk friss zöldségeket és fűszereket ízesítésre. Fontos azonban
hangsúlyozni, hogy egy adag rizottótól még senki sem fog hirtelen elhízni
vagy károsodást okozni a szervezetében. Az étkezés mindenben a
mértékletességről szól, így ha bele szeretnénk illeszteni egy finom rizottót az
étrendünkbe, akkor nyugodtan megtehetjük. Végül is azt mondhatjuk, hogy a
rizottó nem feltétlenül egy „veszélyes” kalória bomba, de érdemes
figyelni a hozzávalók minőségére és mennyiségére. Ha mértékletesen fogyas