Ha az egészséges étkezésről van szó, a
teljes kiőrlésű tészta egy olyan élelmiszer, amelyet gyakran ajánlanak a
dietetikusok és egészségügyi szakemberek. Ennek oka, hogy a teljes kiőrlésű
tészta sokkal tápanyagdúsabb, mint a fehér lisztből készült társai. De vajon
valóban kevesebb kalóriát tartalmaz-e? Először is, mi is pontosan a teljes
kiőrlésű tészta? A teljes kiőrlésű tészta olyan gabonából készül, amelyben
megmaradnak mind a hántolatlan magvak, így sokkal több rostot, vitaminokat és
ásványi anyagokat tartalmaz, mint a fehér lisztből készült tészta. Ezek az
összetevők hozzájárulnak az emésztésre és az egészségre gyakorolt pozitív
hatásokhoz. Amikor azt mondjuk, hogy a teljes kiőrlésű tészta kevesebb kalóriát
tartalmaz, mint a fehér lisztből készült tészta, ez valójában nem feltétlenül
igaz. Egy csésze teljes kiőrlésű spagetti például átlagosan 175 kalóriát
tartalmaz, míg ugyanennyi mennyiségű fehér lisztből készült spagetti csak 220
kalóriát. Tehát csupán kalória szempontjából nézve nincs nagy különbség.
Azonban fontos megjegyezni, hogy a kalória nem minden. A teljes kiőrlésű
tészta lassabban emészti meg a szervezetünk, így hosszabb ideig tartják
jóllakottnak bennünket. Emellett magas rosttartalma miatt segíthet megelőzni
az elhízást és más egészségügyi problémákat is. Egy másik fontos tényező az
is, hogy milyen feltétekkel fogyasztjuk a tésztát. Ha például egy
zöldségekkel gazdagított paradicsomszószos tésztát eszünk, akkor könnyen
lehet, hogy alacsonyabb kalóriaértékkel járunk el, mint egy túlzsíros vagy
cukros szószos változattal. Végszóként elmondható, hogy bár a teljes kiőrlésű
tészta nem feltétlenül kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a fehér lisztből
készült változatok, de tápanyagdúsabb és egészségesebb alternatívát
jelentenek. Fontos azonban figyelembe venni azt is, hogy minden ételt
mértékkel kell fogyasztani, és fontos az egyszerű szénhidrátok (fehér liszt)
kerülése is az egészséges étrend összeáll