A tortilla lapok az egyik
legnépszerűbb alapanyag a mexikói és latin-amerikai konyhákban. Ezek a
vékony, lapos kenyérszerű tészták számos étel elkészítésének alapját képezik,
például a taco-kat, burrito-kat és quesadilla-kat. A tortillák könnyen
elkészíthetők otthon is, de természetesen megvásárolhatók a legtöbb
szupermarketben is. Azonban sokan aggódnak a tortilla lapok
kalóriatartalmával kapcsolatban. Az egészségükre odafigyelő emberek gyakran
óvakodnak a lisztből készült ételektől, mivel ezek általában magasabb
kalória- és szénhidráttartalommal rendelkeznek. De vajon valóban annyira
rosszak-e a tortillák? Először is fontos megemlíteni, hogy a tortilla lapok
nem feltétlenül rosszak az egészségre nézve. Természetesen attól függ, hogy
milyen összetevőkből készülnek, és hogy mennyire adagoljuk őket az
étkezéseinkbe. A teljes kiőrlésű lisztből készült tortillák például jóval
táplálóbbak és egészségesebbek lehetnek, mint a hagyományos fehér lisztből
készült változatok. Az átlagos méretű (kb. 20 cm átmérőjű) tortilla lap
energiatartalma nagyjából 100-150 kcal között van. Ez viszonylag alacsony
kalóriatartalomnak számít, különösen ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen
tortillából rengetegféle finomságot lehet összeállítani. A legtöbb ember
számára egy normális adagot jelentősen töltött taco vagy burrito nem fogja
túllépni a napi ajánlott kalória bevitelt. Ha azonban fogyni szeretnénk vagy
figyelni kell az egészségünkre, fontos odafigyelni arra, hogy milyen feltétekkel
tálaljuk a tortillát. Az olajban sült húsfélék, túl sok sajt vagy tejföl
könnyen megnövelhetik az étel kalóriatartalmát és zsírtartalmát is. Ha
lehetőségünk van rá, válasszunk inkább sovány húsokat és sok zöldséget. Így
könnyen tarthatjuk karban az egészségünket anélkül, hogy lemondanánk az
ínycsiklandozó mexikói ételekről. Fontos megjegyezni, hogy minden ételben
kulcsfontosságú a mértékletesség. Ha csak időnként fogyasztunk magas
kalóriatartalmú ételeket és figyelünk az összetevőkre is