Az újhagyma, mint a hagymafélék
családjának tagja, számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre.
Könnyen beilleszthető az étrendünkbe, és remek ízt ad az ételeknek. Az
újhagyma kalória tartalmát sokan figyelmen kívül hagyják, pedig fontos tudni,
hogy mennyi energiát viszünk be a szervezetünkbe egy adott mennyiségű
újhagymával. Az újhagyma alacsony kalóriatartalmú zöldség, ami azt jelenti,
hogy kevés energiát tartalmaz, de mégis tele van fontos tápanyagokkal. Egy
átlagos méretű újhagyma (kb. 100g) mindössze körülbelül 32 kalóriát
tartalmaz. Ezért is ideális választás lehet azoknak, akik szeretnének
figyelni az étrendjükre és esetleg fogyni. Az újhagyma főbb tápanyagtartalma
között megtalálható a rost, a C-vitamin, a K-vitamin és a B6-vitamin. A rost
segít megelőzni a székrekedést és támogatja az emésztést, míg a C-vitamin
erősíti az immunrendszert és elősegíti a sejtek védelmét. A K- és B6-vitamin
fontosak az idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséhez. Fontos
megjegyezni, hogy bár az újhagyma alacsony kalóriatartalmú, de ha nagyobb
mennyiségben fogyasztjuk vagy zsiradékkal párolva vagy pirítva készítjük el,
akkor természetesen nőhet a kalória bevitelünk. Ezért érdemes figyelni a
fogyasztott mennyiségre és a készítési módra is odafigyelni. Az újhagyma
felhasználása sokféleképpen lehetséges: lehet salátákhoz adni frissen vagy
pirítva is használhatjuk ételeink ízesítésére. Fontos azonban megemlíteni,
hogy bár az újhagyma egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldség, de
egyedüli csodaszerként nem szabad tekinteni rá. Fontos a változatos étrend
kialakítása és más fontos tápanyagok bevitele is. Összességében tehát
elmondhatjuk, hogy az újhagyma ideális választás lehet egy egészséges étrend
részeként alacsony kalória tartalma miatt. Figyelve a mennyiségre és a
készítési módra igazi vitaminbomba lehet az ételeinkben. Érdemes tehát
beiktatni az étrendünkbe ezt a finom és tápláló zöldséget!