A zabkása egyike azon egészséges
reggeliknek, melyeket számos dietetikus javasol a mindennapi étrendben. A
zabkásának számos előnye van, többek között magas rost- és fehérjetartalma
miatt, amelyek hozzájárulnak az egész napos teltség érzéséhez és segítenek
megelőzni az éhségrohamokat. Emellett a zabkása könnyen elkészíthető és
rengeteg változatban készíthető el, így lehetőség van arra, hogy mindenki
megtalálja a saját ízlésének megfelelő verziót. Az egyik legfontosabb kérdés,
amit sokan feltesznek a zabkása kapcsán, az a kalóriatartalom. Sokan azt
gondolják, hogy a zabkása túl kalóriadús ahhoz, hogy egészséges reggeli
lehetne. Az igazság azonban az, hogy a zabkása magas tápértékű élelmiszer,
ami sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Egyáltalán nem kell félni attól, hogy a
zabkása túl sok kalóriát tartalmazna, ha mérsékelten fogyasztjuk. Egy átlagos
tálka zabkása (kb. 40-50g) átlagosan 150-200 kalóriát tartalmaz. Persze ez
attól is függ, hogy mivel készítjük el. Ha például tejjel vagy mandulatejjel
fogyasztjuk, illetve hozzáadunk gyümölcsöt vagy magvakat, akkor természetesen
nő a kalóriatartalom. Azonban ezek az összetevők is nagyon fontosak egy
egészséges reggelihez, mivel tovább növelik a zabkása tápértékét. Ha valaki
diétázik vagy figyel a kalóriabevitelre, akkor sem kell lemondania a
zabkásáról. Egyszerű trükk lehet például az alacsonyabb zsírtartalmú tej vagy
növényi tej használata és az édesítés helyett inkább gyümölcsöket használni
ízesítésre. Így könnyedén csökkenthetjük a kalóriabevitelt anélkül, hogy
lemondanánk az egészséges és finom reggeliről. Fontos kiemelni továbbá azt
is, hogy nem csak a kalória számít egy étel esetében. A minőségi tápanyagok
is fontos szerepet játszanak abban, hogy mennyire laktató vagy egészséges egy
étel. A zabpehely például tele van rosttal és fehérjével, amelyek segítenek
fenntartani az energia szintünket és részt vesznek az emésztésünk működésében
is. Végül fontos megemlíteni még azt is, hogy mindenki más kalóriaszükség