Zöldségleves Kalória

Imperial
Metric
Basic Information
years
kg
cm
Activity Level
Your results:
Target calorie intake per day:
0

  A zöldségleves egy könnyű és ízletes
étel, ami sokak számára kedvenc téli fogás. Azonban sokan aggódnak a
kalóriatartalma miatt, hiszen általában azt gondoljuk, hogy a levesek
egészségesek, de magas kalóriatartalommal rendelkezhetnek. De vajon tényleg
ennyire kalóriadús a zöldségleves? Először is fontos megemlíteni, hogy a
zöldségleves alapvetően nagyon alacsony kalóriatartalmú étel. A legtöbb
zöldség – mint például a sárgarépa, karalábé, hagyma vagy paradicsom – szinte
nulla kalóriát tartalmaz, ugyanakkor tele vannak rosttal és vitaminokkal.
Tehát ha csak zöldségekből készítjük a levest, akkor valóban egy nagyon
alacsony kalóriatartalmú ételt fogyasztunk. Azonban a leves ízesítése már
hozzáadott kalóriákat jelenthet. Ha például hozzáadunk tejszínt vagy vajat a
zöldségleveshez, az természetesen növeli annak kalóriatartalmát. A
felhasznált olaj vagy zsír mennyisége is befolyásolja ezt a számot. Ezért
érdemes odafigyelni az ilyen hozzávalók mennyiségére, ha csökkenteni
szeretnénk a leves kalóriaértékét. Az átlagos zöldségleves kalória tartalma
kb. 100-150 kcal/porció (kb. 250 ml). Ebben az esetben azonban csak a
zöldségek és az alaplé szolgáltatja ezeket a kalóriákat. Ha bő olajjal vagy
tejszínnel készül a leves, ez a szám akár meg is duplázódhat. Fontos
megjegyezni, hogy bár a zöldségleves alapvetően alacsony kalóriatartalmú
étel, nem feltétlenül jelenti azt, hogy fogyaszthatjuk bőségesen anélkül,
hogy figyelnénk rá. Ha például fokhagymás pirítós vagy sajtos pogácsa mellett
fogyasztjuk, az már növeli az összkcalóriát. Összességében tehát
elmondhatjuk, hogy a zöldségleves egy rendkívül egészséges és tápláló étel,
amely alacsony kalória tartalommal rendelkezik. Fontos azonban figyelembe
venni az ízesítés módját és hozzávalóit is, ha szeretnénk csökkenteni annak
kalóriaértékét. Érdemes tehát választani olyan recepteket, amelyek minimális
zsiradékot vagy tejtermékeket használnak fel az elkészítés során. Így